Забавления

  • Светилището покрай село Крибул

825 м надморска височина

На около 40 км от гр. Доспат

Светилището е известно със своята чудотворна лечетилска енергия. Светилището се намира край село Крибул. В местността живее лечителката Юлия Земеделска (Баба Юла още наречена Леля Хава). С нейните ритуали и молитви в светилището е помогнала на много бездетни майки и тежко болни хора да се излекуват.
 
 
 
  • Огняново
Надморска височина: 540 м
 
На около 50 км от гр. Доспат
 
Седем минерални извори. Слабо минерализирана вода. Минеранли бани с температура на водата 35-39,5 градуса.
 
 
 
  • Местността Широка поляна
Язовир Широка поляна се намира на 20км от гр. Доспат
 
Надморска височина: 1500 м
 
Ограден от борова гора с множество острови. Язовирът може да се обиколи с велосипеди. През зимния период се поддържа писта за ски бягане. В местността има карти за ориентиране.
 
 
 
  • Забележителности:

-Музей на Чешмата: Парк-музея на родопската чешма е неповторимо в съвременен архитектурен стил. Визуално изкуство, съответстващ на облика на облика на общината и е обвързан с нейната история, която разполага с над 250 родопски чешми. Символизира традиционно изкуство.

-Римски мост „Кимера”: Мостът е едноарков, дължината му е 32,40 м, а ширината – 3,60 м. Висок е 6 метра. Предполага се, че мостът е от римската епоха. След Освобождението на България, до 1912 г., мостът е бил гранична линия, като западната му половина е била българска, а източната – турска.

 

Скалното образувание „Скалето”: Скалното образувание „Скалето” се намира на около 1,5км западно от село Црънча (община Доспат). Интерсно е с това, че е било използвано като светилище още през късната Бронзова епоха и през Желязната епоха.

 

-Връх Виденица: На юг към с.Буйново, община Борино. По пътя до върха минавате през чудесни гори и поляни с цветя. Въздухът трепти от чистота и свежест. А ако времето е ясно,мове да видите дори и Бяло море. Най-високият връх в регион Западни Родопи е Виденица-1652м.

-Южно родопска еко пътека: Южнородопската екопътека е известна още под името Дяволската пътека. Намира се в Родопите, близо до Девин. Общата и дължина е 18,5 км. По пътя могат да се видят 4 водопада, най-високият от които достига 20 м. Интерес представлява и скалното образувание Дяволския мост.

-Буйновско ждрело: Проломът е дължина около 16 km, а средната му надморска височина е 1090 m. Започва северно от село Буйново, на 1307 m н.в., насочва се на север и след 16 km завършва при язовир Тешел, на 876 m н.в. Целият пролом е всечен в протерозойски мрамори. Това е един впечатляващ с красотата си природен кът в  Родопите  и привлича много туристи.

-Резерват „Кастракли”: Обявен е за резерват с обща площ 129,18 Растителния свят  на природния резерват е изключително разнообразен. Срещат се повече от 330  висши растения  сред които немалко редки  ендемични  и реликтни  видове. Характерно за природен резерват Кастракли е голямото разнообразие на лечебни растителни видове (билки) – повече от 150 вида.

-Скалите „Вълчи скок”: Скалите Вълчи скок са част от скалите, високи няколкостотин метра и обграждащи Буйновската река. В най-тясната си част са наречени „Вълчи скок“. На места ждрелото е толкова тясно, че отвесните брегове почти се допират.

-Кемеров мост: Наричат го римски, защото според някои изследователи датира от римско време, и още кемеров, т. е. сводообразен. Кемеровият мост е едносводест, дълъг е 30, широк 3 и висок 6 метра. Изграден е без хоросанова спойка в основите. През Средновековието мостът е свързвал Тракийската низина със Солун.

-Язовир Тешел: Язовир Тешел се намира на река Буйновска, на територията на област Смолян. Построен е през 1984 г. край ВЕЦ Тешел. Създаден е за да поема водата, която изтича от язовир Доспат и преминава през ВЕЦ Тешел.

 

  • Забележителности на около 45-50 км от Хотел”Елдоспорт”:

-Панорамна площадка”Орлово око”: Панорамна площадка „Орлово око” е изградена над с.Ягодина, на 50км.от гр. Доспат, върху отвесна скала на един от най-високите върхове в района – Свети Илия , 1530м.надморска височина. Върхът носи името на светеца -повелител на гръмотевиците, тъй като при лошо време там падат много гръмотевици. Важно е туристите да знаят това и да избягват разходки до „Орлово око“ при лошо време. До площадката се стига с високопроходим офроуд джип. Не случайно местните хора наричат панорамната площадка „Родопският Гранд каньон“.

-Конна езда: Конна база Триград „Авитохол – Облака“ се намира в родопското село Триград, на 1220 м. над морска височина и е разположена по пътя за село Кестен.
Конюшнята разполага с 8 бокса и 12 полубокса, също така с плац за обучение на коне и ездчи (бившия стадион). В базата се отглеждат 35 коня, от които 5 жребеца от различни линии, 7 кастрата ,14 кобили и 9 кончета.

-Дяволското гърло: пещерата „Дяволското гърло“, за която легендата говори, че е най-прекия път до Ада. Именно от там Орфей се спуска до подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си Евредика.
Пещерата пази своите тайни, както и своите редки обитатели –птицата скалолазка и четири вида прилепи строго защитените от Закона за биолгочинто разнообразие,част от които са включени и в Световния черен списък.
Температура: 8°C, Входове: Естествен и изкуствен, Трудност: Лесна

-Ягодинската пещера: пещерата е известна с това , че при нейното проучване през 1963г. е открито единственото в Европа запазено в естествения си вид Енеолитно жилище датиращо от каменно-медната епоха (IV-то хилядолетие пр. Хр.). По целия туристически маршрут на Ягодинска пещера от 10500м., могат да се видят великолепни и красиви образувания, които представляват общо 22 вида от световно известни 28 вида образувания- сталактити, сталагмити, сталактони, хелектити, синтрови езера, леопардова кожа, дендрити, драперии и едни от най-уникалните образувания – пещерните перли.
Температура: 6°C, Влажност: 92%, Трудност: Лесна

-Харамийската пещера:  Харамийска пещера, която е известна с екстремните изживявания при нейното покоряване. Посещенията в пещерата се осъществяват само с катерене и под контрола на специално обучени инструктирани-алпинисти. До входа на пещерата води пътечка, започваща от паркинга при Дяволското гърло – 10 минути изкачване през борова гора. Пещерата има два входа – по-точно вход и изход – две различни пещери, които са обединени от пропаст. Входът е труднодостъпен – достига се след изкачване на 20 -метрова отвесна стена.
Дължина: 510 м, Влажност: Повишена на места с лед, Трудност: Средна

-Музей на мечката: Музеят на мечката се намира между Дяволското гърло и село Триград. Отивайки към селото се пада от лявата ви страна. Един от най-новите музеи в Родопите. Уникален е с идеята си за представяне на застрашения вид на кафявата мечка. В последните години хората все по-често чуват за тях от новините, но в този музей можем да научим за начина им на живот, за местообитанията им, за начина им на хранене и прочие.

–Триградско ждрело: Ждрелото е с епигенетичен произход и е с дължина около 7 kм, като същинското ждрело е около 2 – 3 kм. Всечено е до 300 – 350 м всред силно окарстени протерозойски мрамори. Има тясно (от 100 до 300 м) скалисто легло и стръмни до отвесни склонове. Западната му стена се издига на височина до 180 м., а източната достига до 300 – 350 м. Триградското ждрело е трето по дължина е в България, след Буйновското и  Търновското ждрело.

-Панорамна гледка”Вълчи камък”: Вълчи камък“ е местност намираща се на връх Каба таш, в близост до родопското село Гьоврен.
До местността се стига с високопроходим „офроуд“джип.
Там се намират 2 панорамни площадки на 1650 м. надморска височина.
Това са най-високите панорамни площадки на Балканския полуостров, от където може да видите Рила, Пирин и част от гръцките Родопи, връх Голям и Малък Персенк и други.

-Спа комплекс ”Струилица”: Намира се в град Девин на около 40 км от хотела. Комплексът разполага със сауна и парна баня, както и с балнеосанаториум, който в съчетание на разнообразните минерални води и подходящите климатични условия е подходящ за лечение и профилактика на: вегетативни ставни заболявания с различна локализация, заболявания на сърдечно-съдовата система, функционални разстройства на нервната система, затлъстяване;-обща профилактика, укрепване и закаляване на организма, забавяне на процесите на преждевременно остаряване, възрастовата остеопороза и др.